19 Αυγούστου 2020

Μέλι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας

Μέλι: 11 +2 χρήσεις εκτός (και εντός) κουζίνας | clickatlife


Το «νέκταρ των θεών», δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν , πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.


Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι,  είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο. 

Το ταξίδι από τη μέλισσα στο βάζο ξεκινά με το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη  και τις εκκρίσεις  μελιτοφόρων δασικών φυτών ή εντόμων.  Τα ένζυμα στο σάλιο τους διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες αποθηκεύονται στις κερήθρες για να θρέψουν την κυψέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην κερήθρα η περίσσεια νερού εξατμίζεται μέσω του σταθερού αερισμού από τα φτερά των μελισσών. Το παχύ, κολλώδες υγρό που προκύπτει είναι αυτό που ξέρουμε ως μέλι.

Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, άρωμα και αναλογία συστατικών. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως. Τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, των ανθέων, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών, του ηλίανθου και της ερεικής.

Τα κύρια διατροφικά συστατικά του είναι οι υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), οι πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μία κουταλιά, που ισοδυναμεί με περίπου 21 γρ., δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες. 

Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι:


  • Βοηθά στην ελάττωση των εντερικών μικροβίων και παρασίτων, προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
  • Έχει επουλωτική-αναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Βοηθά τον μολυσμένο ιστό να αφυδατωθεί γρηγορότερα. Τα τελευταία χρόνια, το μέλι manuka από την Ν. Ζηλανδίας χρησιμοποιείται σε χειρουργικές γάζες για την επούλωση πληγών από πλαστικές επεμβάσεις.
  • Οι υδατάνθρακες που περιέχει παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη.
  • Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω των φλαβονοειδών και του φαινολικού οξέος που περιέχει.
  • Βοηθά στην στοματική υγιεινή και των ούλων.
  • Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.
  • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.
  • Προστατεύει από την αναιμία.   Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας.
  • Χρησιμοποιείται ως ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα.

Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβει κανείς αν ένα μέλι είναι αγνό είναι να διαπιστώσει τη ρευστότητα του κινώντας το βάζο. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του. Επίσης μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό θα μείνει αυτούσιο στον πάτο.

Πηγή  https://www.itrofi.gr/

11 Αυγούστου 2020

Ρίγανη: Τόσο φθηνή και ταπεινή, όσο και θεραπευτική!!

 Ρίγανη | Το Περιβόλι της Κρήτης

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη «όρος» και «γάνος» που σημαίνει η λαμπρότητα. Είναι το φυτό που δίνει λαμπρότητα στο βουνό. Είναι ένα φυτό, δώρο της φύσης, που χρησιμοποιείται είτε στο μαγείρεμα είτε θεραπευτικά.

Θεωρείτο σύμβολο της ευτυχίας από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους και γι΄ αυτό τα στεφάνια που έφτιαχναν στους γάμους περιείχαν και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης.

Το αρωματικό φυτό που απαντάται κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί υπέρμαχο της υγείας μας γιατί είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Η ρίγανη διαθέτει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερη από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.

Έχει ισχυρή αναλγητική δράση.

Ήδη από την αρχαιότητα, τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα και ως αφέψημα κατά του στομαχόπονου.

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν πως είναι σπασμολυτική, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, κάνει καλό στους ρευματισμούς και καταπολεμά την δυσμηνόρροια. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, γνωστό και ως ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά, με τοπική εφαρμογή, τον πονόδοντο.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης φαίνεται ότι δρα και εναντίον του καρκίνου.

Για παράδειγμα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η καρβακρόλη, που αποτελεί από τα κύρια συστατικά της ρίγανης, θεωρείται ότι προστατεύει έναντι του καρκίνου στο ορθό κόλον. Ευεργετικές επιδράσεις φαίνεται να έχει τόσο στη λευχαιμία, όσο και στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Ινδία και τη Βραζιλία.

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 φάνηκε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου.

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο σε δηλητήριο.

Ρίγανη: όσα πρέπει να ξέρουμε για το μυρωδάτο μπαχαρικό

Την πασπαλίζουμε στις σαλάτες μας, στο κρέας, στις σάλτσες και δίνει άρωμα και τη χαρακτηριστική της γεύση. Εκτός από αυτά, όμως, για ποιους άλλους λόγους πρέπει να τη χρησιμοποιούμε και πώς μπορούμε να έχουμε τη δική μας φρέσκια ρίγανη.

H ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Τα άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή. Κυκλοφορεί και με τις ονομασίες ρίανο, ρούβανο, αγριορίγανη, ρούανο και αγριορίγανος.

Είναι το βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μαγειρική σε σάλτσες, σούπες, ψαρικά, κρέατα, πίτες κ.ά., ενώ έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με το αιθέριο έλαιό της (οριγανέλαιο), μάλιστα, να χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. 

Πώς μας ωφελεί;

Η ρίγανη έχει διεγερτικές ιδιότητες γι’ αυτό συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Συνίσταται επίσης σε νεαρά κορίτσια καθώς διευκολύνει την έλευση της έμμηνου ρήσης.

Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Eίναι διουρητικό βότανο.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων ρευματισμών και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συγκεντρώσεών της σε θυμόλη και καρβακρόλη.

Το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε

Παρασκευή εγχύματος:

 βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια, αφού βράσει, ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βοτάνου. Αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.

Παρασκευή συμπυκνωμένου εγχύματος για γαργάρες:

 κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με αναλογία 50 – 60 γραμμάρια ρίγανη σε 1 λίτρο νερό. Με το έγχυμα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες για να καταπολεμήσουμε έλκη και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.

Με το να εισπνέουμε την σκόνη από ρίγανη προκαλούμε φτάρνισμα το οποίο βοηθάει στο να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα και ιδιαιτέρως οι πνεύμονες.

Φυλάξτε τη σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και έχετε υπόψη σας ότι γενικά είναι ένα ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες

 απόΗ τροφή μας το φάρμακό μας

 


05 Αυγούστου 2020

Κράνμπερυ και η διαφορά τους με τα κράνα

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται αναφορικά με την κρανιά (Cornus mas)είναι η σύνδεση της με το κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon), περισσότερο συγγενές με το μύρτιλλο. Το κράνμπερι είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Β. Αμερική. Οι καρποί του έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα, με απαλή γεύση μήλου, και θεωρούνται επίσης ευεργετικοί για την υγεία. Αντίθετα, η ελληνική κρανιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και ακόμα περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.

8CA01784E76E72D44C14C3A413339FC8

 Κράνα (Cornus mas)

Η κρανιά, καθώς πρόκειται για δέντρο δασικό που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ουδέποτε καλλιεργήθηκε σε εμπορική κλίμακα κατά το παρελθόν. Όμως, ο καρπός της, το κράνο, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.

Φαρμακευτικό φυτό

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούταν οι καρποί της κρανιάς κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Στην «Ιλιάδα»

Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην «Ιλιάδα» (Π, 767). Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα, δηλαδή, και πουρναρίσια βαλανίδια.

Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο και το κόκκαλο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα μακεδονικά δόρατα, οι γνωστές «σάρισες».

Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν οι καρποί της κρανιάς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβενοειδών και ανθοκυανίνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού (έχουν επισημανθεί 4 φλαβενοειδή). Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.

Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει επίσης στυπτικές ιδιότητες.

Εξαιτίας των εμπεριεχομένων πηκτινών είναι ρυθμιστικό των κινήσεων του εντέρου.
Οι ντόπιοι στα ορεινά της Ελλάδος χρησιμοποιούν προϊόντα από Κράνα για κεράσματα αλλά και για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς , πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές , ως χωνευτικό ,κατά της διάρροιας , στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.

cranberries01

ΚΡΑΝΜΠΕΡΥ


Το Κράνμπερι ( CRANBERRY) είναι γνωστό σαν ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης
Το αίσθημα πόνου και καύσου που προκαλεί αυτή η επίμονη διαταραχή, ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Μάλιστα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής αναφέρουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Τα τελευταία χρόνια όμως, το κράνμπερι έχει αποδείξει ότι δεν έχει μοναδικό…ταλέντο να προστατεύει την ουροδόχο κύστη. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην υγεία του στόματος.

Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η στοχευμένη εξουδετέρωση των βακτηρίων και άλλων βλαβερών μικροβίων είναι αναμφίβολα ο πιο άμεσος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο μία λοίμωξη, όμως δεν είναι και ο μοναδικός.
Πολλά βακτήρια καταφέρνουν να προσκολλώνται πεισματικά πάνω στα κύτταρα, όπως αυτά που αποτελούν το ουροποιητικό σύστημα.
Αυτό καθιστά δύσκολη τη ριζική αντιμετώπιση των μικροβίων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα χρόνια προβλήματα.
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες, πολυφαινόλες που σχηματίζουν ένα φράγμα ανάμεσα στα μικρόβια και τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, δυσκολεύοντας έτσι το αγκίστρωμα των βακτηρίων.
Σε παλαιότερη έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση του φρούτου είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσκόλλησης βακτηρίων στις ουροδόχους οδούς υγιών γυναικών (Canadian Journal of Urology, Δεκέμβριος 2009).
Σε άλλη έρευνα, τα κράνμπερι αποδείχτηκαν ικανά να μειώσουν σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας (Scandinavian Journal of Urology and Nephrology, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009).
Σε σχέση με τις γυναίκες, οι άντρες είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αναπτύξουν προστατίτιδα, μία φλεγμονή του αδένα του προστάτη, καθώς και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, κατά την οποία ο αδένας αυξάνεται σε μέγεθος.
Τσέχοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος διατροφής με κράνμπερι κατάφερε να βελτιώσει διάφορες παραμέτρους της υγείας του προστάτη (British Journal of Nutrition, Οκτώβριος 2010).
Το κόκκινο φρούτο έχει αποδείξει ακόμα την ικανότητά του να εμποδίζει τη δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους (Journal of Gastroenterology and Hepatology, Δεκέμβριος 2008).

Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο

Όπως οι ουροδόχοι οδοί, έτσι και τα ούλα είναι επιρρεπή στις βακτηριακές αποικίες, που ανοίγουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κοιλοτήτων και για την περιοδοντική νόσο, δύο από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών.
Και σε αυτήν την περίπτωση, έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μπορούν να κρατάνε τα βλαβερά βακτήρια μακριά από τα κύτταρα που συνθέτουν τα ούλα και να τα εμποδίζουν να παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών (Journal of the Canadian Dental Association, 10/1/10 online).
Τα κράνμπερι καταφέρνουν ακόμα να μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα (Antimicrobial Agents and Chemotherapy, Μάιος 2010).
Χάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενο και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας.
Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κράνμπερι κατάφεραν να μειώσουν τα σημάδια του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα σχηματισμού πλάκας (Nutrition Research and Practice, Σεπτέμβριος 2008).

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον καύσωνα

  Παραμείνετε Δροσεροί Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα. Παραμείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους. Π...