
Φρούτα και λαχανικάΤους χειμερινούς μήνες το σώμα μας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
Και βέβαια οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μυστικά κουτάκια, αλλά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας – στις τροφές που τρώμε.
Η βιταμίνη Α ,
η βιταμίνη Β1 ,
η βιταμίνη Β6 ,
η βιταμίνη C ,
η βιταμίνη Ε ,
η βιταμίνη D ,
το ασβέστιο ,
το μαγνήσιο ,
το φώσφορο ,
οι πρωτεΐνες ,
τα μεταλλικά στοιχεία ,
τα καλά λίπη και ένζυμα ,
ο ψευδάργυρος ,
το σίδηρο ,
το κάλιο και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά όσο κρυώνει ο καιρός τόσο πιο απαραίτητα μας γίνονται για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μπορεί το σώμα μας να λειτουργεί υγιώς.
Μερικά παραδείγματα:
Η βιταμίνη D ενισχύει και επαναφέρει στην φυσιολογική του λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C παίζει ηγετικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού , βοηθά σημαντικά στη μείωση των φλεγμονών και όπως υποστηρίζουν οι γιατροί ερευνητές ” η βιταμίνη C βοηθά να αποτρέψουμε κυριολεκτικά τις παθήσεις και τις νόσους.
Τρώγοντας αρκετή βιταμίνη C μέσω των πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφών είναι σχεδόν αδύνατο για το σώμα μας να βιώσει κυτταρική φλεγμονή”
Η βιταμίνη Κ απαιτείται για την κατάλληλη μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα μας και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών, καθώς σε και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.
Η βιταμίνη Β12διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε λειτουργίες όπως στην αναγέννηση του DNA σε όλα τα κύτταρα , στην δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων , στην λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν όλα τα παραπάνω συστατικά μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας την ώθηση που χρειάζεται για να παραμείνει απρόσβλητος από τα χειμερινά κρυολογήματα και τη γρίπη , έτσι πολλαπλασιάζουμε την κατανάλωση σε:
λεμόνια
πορτοκάλια
μανταρίνια
μήλα
σταφύλια
αχλάδια
λάχανο – brassica oleracea
αγκινάρες
ραδίκια
μπρόκολο
μαϊντανό ,
παντζάρια ,
καρότα
σπανάκι
λάχανο
μαρούλι
σέλινο
κολοκύθες ,
ελιές και όλα τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά συνοδευόμενα με λάδι ελιάς , κρίθινα παξιμάδια και χυμό λεμονιού και έχουμε την πεμπτουσία της διατροφής
Μπορεί όμως να τρώμε τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας , ωστόσο αν δεν τα τρώμε σωστά δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζουν.
Και για να μην χάνουμε όλα αυτά τα πολύτιμά συστατικά , τα οποία εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία και καταστρέφονται πολύ εύκολα ας δούμε μερικούς εύκολους τρόπους , που θα μας βοηθήσουν να αποκομίσουμε τα μέγιστα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
– Δεν πετάμε τη φλούδα των φρούτων μας διότι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών
– Προτιμάμε πάντα προϊόντα εποχής διότι είναι μεγαλωμένα με λιγότερα φυτοφάρμακα και έχουν αξιοποιήσει στο μέγιστο τις καιρικές συνθήκες που τους είναι απαραίτητες να ωριμάσουν
– Όταν τα κόβουμε ή τα στύβουμε τα τρώμε αμέσως διότι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος ειδικά βιταμινών χάνεται
– Τα λαχανικά μας τα προτιμάμε όσο πιο ωμά και τραγανά γίνετε διότι το μαγείρεμα καταστρέφει ένα σημαντικό ποσοστό υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Και τώρα ένα βελούδινο smoothie με υψηλότατη διατροφική αξία
Καρότο , κανένα άλλο λαχανικό δεν περιέχει τόση βήτα-καροτίνη , όσο τα καρότα.
Και ναι-στο σώμα μας , το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α , η οποία βοηθά:
– στην βελτίωση της όρασης μας,
– στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
– ενίσχυση των οστών και των δοντιών μας, και
– αποτρέπει τυχόν προβλήματα του θυρεοειδούς.
Η βιταμίνη Α έχει επίσης θετικές επιδράσεις στα μαλλιά,
στα νύχια και
στο δέρμα μας.
Για αυτό έτσι απλά , χωρίς κόπο ετοιμάζουμε ένα βελούδινο χυμό καρότου ,
με ολόφρεσκα καρότα ,
με το λεμονάκι μας-πάντα-λίγο ,
ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι -έχω αδυναμία στο θαλασσινό αλάτι- και
λίγο φρέσκο τζίντζερ!
Και θέλουμε
– 4 μέτρια βιολογικά καρότα
– μιά μικρή φρέσκια ρίζα τζίντζερ ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη
– ένα πολύ μικρό λεμόνι-ή μισό μέτριο-πολύ καλά πλυμένο
και
– στη μύτη από το κουταλάκι θαλασσινό αλάτι-ανεπεξέργαστο
Αφού πλύνομε πολύ καλά και καθαρίσουμε τα καρότα μας και τη ρίζα του τζίντζερ ,τα κόβουμε κομμάτια ,
κόβουμε φέτες και το λεμονάκι μας και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
Και έτσι απλά απολαμβάνουμε τον άκρως δυναμωτικό αυτό smoothie!
To smoothie μας είναι ιδανικότατο και για τα παιδιά μας!
Αν την πρώτη φορά που το ετοιμάσουμε μας φανεί λίγο πικρό , λόγω του λεμονιού , την δεύτερη φορά μπορούμε να προσθέσουμε ένα καρότο ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τον χυμό και
να βάλουμε μόνο μία μικρή φέτα λεμονιού!
Οι κούπες του λεμονιού που πετάμε , έχουν ένα πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών και αιθέριων ελαίων που είναι κρίμα να πηγαίνουν στα σκουπίδια!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ απαντούμε στα σχόλια και τις ερωτήσεις σας