24 Μαρτίου 2022

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ : Τι πρέπει να ξέρουμε

 

 Ποιές είναι οι Αιτίες των Αλλεργιών και πως Αντιμετωπίζονται

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Η έννοια της λέξης «αλλεργία» προέρχεται από το «άλλος» και «έργον», υποδηλώνοντας μια ασυνήθιστη αντίδραση του οργανισμού ως αντιμετώπιση μιας εξωγενούς «απειλής». Η αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρθει σε επαφή με ουσίες (αλλεργιογόνα) που λανθασμένα θεωρεί επιβλαβείς και αντιδρά μη φυσιολογικά. Υπό κανονικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση της επικινδυνότητας των βακτηρίων και των ιών και με την εφαρμογή αμυντικών μηχανισμών απέναντι σε αυτούς. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, αναγνωρίζει ως εχθρούς αβλαβείς ουσίες όπως η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, τα ακάρεα σκόνης και άλλες ουσίες. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων που λέγονται IgE, που καλύπτουν τις μεμβράνες ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων στον ρινικό βλεννογόνο, τα μαστοκύτταρα και είναι υπεύθυνα για την έκκριση της ισταμίνης, της ουσίας που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Γύρη

Στην περίπτωση εποχικής αλλεργίας, τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα είναι συνήθως η γύρη, που απελευθερώνεται από διαφορετικά είδη φυτών κατά την ανθοφορία. Οι αλλεργίες στη γύρη περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την αλλεργία στα αγρωστώδη, την ελιά, τα κυπαρισσοειδή και το περδικάκι, καθώς και σε άλλα φυτά που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια. Θα εξετάσουμε αυτόν τον τύπο αλλεργίας λεπτομερώς, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες που μπορούν να τον προκαλέσουν.

 Η γύρη είναι γενικότερα ένα εποχικό αλλεργιογόνο, καθώς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά διασποράς ανάλογα με την περίοδο ανθοφορίας του φυτού (καθώς και ανάλογα με τη γεωγραφική θέση). Για να είστε ενήμεροι για τους μήνες που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να είστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα φυτά στα οποία είστε αλλεργικοί και επίσης τον κύκλο ζωής του ίδιου του φυτού. Γενικά, μιλώντας για «εποχική αλλεργία», αναφερόμαστε στις αλλεργίες της άνοιξης, επειδή η άνοιξη είναι η εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό και ποικιλία αλλεργιογόνων γύρης. Πράγματι, πολλά φυτά ανθίζουν την άνοιξη και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα, όπως το γρασίδι, το κυπαρίσσι και η ελιά. Επιπλέον, υπάρχουν και φυτά με μεταγενέστερη περίοδο ανθοφορίας, όπως η αμβροσία και το λεβιθόχορτο.

 ΦΥΤΑ      ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 Ελιά   

Η ελιά αναπτύσσεται στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι αειθαλές φυτό, με ακανόνιστο και συστραμμένο κορμό. Αναπτύσσεται αργά και προτιμά ασβεστολιθικά και ηφαιστειακά εδάφη. Ανθίζει από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου. Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την ελιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όταν υπάρχει στον αέρα γύρη κι από άλλα ελαιούχα φυτά, όπως ο φράξος, το λιγούστρο και το γιασεμί.

 Κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα, προσαρμόζεται ακόμη και σε πολύ φτωχά εδάφη και ζεστές περιοχές. Είναι δέντρο με αργή ανάπτυξη, με μεγάλη διάρκεια ζωής, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος. Το κυπαρίσσι ανθίζει από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο, καθιστώντας αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

Λεύκα

Η λεύκα αναπτύσσεται σε έδαφος με μεγάλη υγρασία, όπως για παράδειγμα οι όχθες των ποταμών. Τα θηλυκά φυτά, όταν ανθίζουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, παράγουν λευκούς σπόρους που μοιάζουν με βαμβάκι, το οποίο διασπείρεται σε μεγάλη απόσταση. 

Γρασίδι

Η οικογένεια των γρασιδιών είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα τη συναντάμε παντού. Περιλαμβάνει ποώδη φυτά, ετήσια ή πολυετή, με άνθη συγκεντρωμένα σε αιχμές. Στην οικογένεια ανήκουν είδη αυτοφυών και σπαρμένων φυτών (δημητριακά), και κάποια ζιζάνια. Η περίοδος επικονίασης, με ορισμένες μικρές διαφορές μεταξύ των ειδών, ξεκινά τον Απρίλιο, κορυφώνεται τον Μάιο και μετά μειώνεται. Η επανάληψη της ανθοφορίας, με λιγότερη ένταση από την άνοιξη, συμβαίνει συνήθως από τέλη καλοκαιριού μέχρι αρχές φθινοπώρου και δικαιολογεί μια ήπια επανάκαμψη των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα που επηρεάζονται από αυτήν την αλλεργία.

 Αμβροσία

Η αμβροσία είναι φυτό διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο αναπτύσσεται σε ξηρά και ηλιόλουστα λιβάδια, κατά μήκος των όχθεων των ποταμών, στις άκρες των δρόμων και σε ακαλλιέργητα εδάφη. Είναι ετήσιο ή πολυετές φυτό, με ύψος που φτάνει τα 150 εκατοστά. Η ανθοφορία αρχίζει τον Αύγουστο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 Σημύδα

Η σημύδα είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα και αναπτύσσεται σε όξινα, φτωχά ή υγρά αμμώδη εδάφη. Φύεται στο βόρειο ημισφαίριο, μεταξύ του 30ου και του 72ου παραλλήλου, δηλαδή από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Σικελία. Τη συναντάμε επίσης σε μεγάλα υψόμετρα της Βορείου Ελλάδας (Ροδόπη, Φαλακρό όρος, Παγγαίο κ.α). Η ανθοφορία πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την εμφάνιση των φύλλων από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου, μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

 Περδικάκι

Το συναντάμε στην κεντροδυτική Ευρώπη και σε υψόμετρο μέχρι τα 1.200 μέτρα. Φύεται στις άκρες των δρόμων, δίπλα σε σπίτια και σε ακαλλιέργητα και ξηρά μέρη, ή ακόμη και στους τοίχους. Υπάρχει σε μορφή ποώδους και διακλαδισμένου θάμνου, ύψους 50 εκατοστών και είναι πολύ γνωστό σε όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, η ανθοφορία μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στις νότιες περιοχές η περίοδος απελευθέρωσης της γύρης είναι πολύ μεγάλη: ξεκινά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, μεγιστοποιείται ανάμεσα στον Απρίλιο και στον Μάιο και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούλιο. Μια δεύτερη κορύφωση μπορεί να ακολουθήσει από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο. Στις βόρειες περιοχές η γύρη είναι στην κορύφωσή της από Μάιο μέχρι Ιούνιο και μια μικρότερη παρουσία γύρης διαρκεί όλο το καλοκαίρι.

  • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΥΡΗ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

    Η αλλεργία στη γύρη μπορεί να εκδηλωθεί με πολλαπλά συμπτώματα, ειδικά σε ρινικό και οφθαλμικό επίπεδο, όπως στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα και στην εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα, μιλάμε για εποχική αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα. Ας δούμε εν συντομία τη συμπτωματολογία που χαρακτηρίζει την εποχική αλλεργική ρινίτιδα:

    Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας:

    • ρινική συμφόρηση (μπουκωμένη μύτη)
    • ρινική καταρροή (μύτη που “τρέχει”)
    • ρινικός κνησμός (φαγούρα στη μύτη)
    • φτάρνισμα
    • οφθαλμικός κνησμός (φαγούρα στα μάτια)
    • ερυθρότητα στα μάτια (κόκκινα μάτια)
    • δακρύρροια/ υγρά μάτια

    Άλλες διαταραχές που μπορεί να συσχετιστούν με την αλλεργία στη γύρη είναι το άσθμα, οι διαταραχές του ύπνου, η ωτίτιδα και η ιγμορίτιδα.

    Πόσο όμως διαρκεί η εποχική αλλεργία; Η αλλεργική αντίδραση συνεχίζεται έως ότου σταματήσει η έκθεση στο αλλεργιογόνο που την προκαλεί, επομένως, στην περίπτωση της αντίδρασης στη γύρη, μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες. Η αλλεργία διακρίνεται σε διαλείπουσα/περιοδική, αν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από 4 ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο και σε εμμένουσα/επίμονη, αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο από ένα μήνα τον χρόνο. Εάν η εποχική αλλεργία και τα συμπτώματά της, παρά τη θεραπεία, δεν δείξουν σημάδια βελτίωσης εντός μερικών εβδομάδων, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

     

    Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας

    Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να αερίσετε το σπίτι σας
    Αποφύγετε να αερίσετε το σπίτι σας, τις ώρες με μεγάλη συγκέντρωση γύρης στον αέρα.
           Ξεσκονίζετε και καθαρίζετε συχνά
Η καθαριότητα του σπιτιού μειώνει τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο χώρο σας.
 
 
Μη στεγνώνετε τα ρούχα εκτός σπιτιού
Η γύρη μπορεί να «εγκατασταθεί» σε μεγάλες ποσότητες πάνω στα ρούχα, επιδεινώνοντας την εποχική αλλεργία.
 
Μη βγάζετε τα ρούχα σας στην κρεβατοκάμαρα
Η γύρη που προσκολλάται στα ρούχα κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να «εγκατασταθεί» στο δωμάτιο, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας κατά τον ύπνο. 
 
Κάνετε μπάνιο και λουστείτε πριν πάτε για ύπνο
 Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σας περιβάλλουν αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
 
Περιορίστε το χρόνο που περνάτε εκτός σπιτιού
Συγκεκριμένα, όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε να βγαίνετε έξω, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αν έχει αέρα και ξηρό κλίμα.
 
Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς
Αν πάσχετε ή νομίζετε ότι πάσχετε από εποχική αλλεργία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ή του φαρμακοποιού σας.
 
Μην αγγίζετε τη μύτη και τα μάτια σας με τα χέρια σας
Πλύνετε καλά τουλάχιστον τα χέρια σας και το πρόσωπο μας με την επιστροφή σας στο σπίτι. 
 
Συμβουλευτείτε τα δελτία καιρού
Ελέγξτε τις προβλέψεις σχετικά με τα ποσοστά γύρης και μείνετε σε εσωτερικό χώρο όσο τα επίπεδα είναι υψηλά.
 
Αποφύγετε τις περιοχές με πυκνή βλάστηση
Οι περιοχές με μεγάλη βλάστηση αποτελούν πηγή αλλεργιογόνων, που ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας σας.
 
 
 

 Η αποφυγή της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας που οφείλεται στη γύρη, τις περισσότερες φορές, είναι ανέφικτη, καθώς οι γυρεόκοκκοι μπορεί να ταξιδέψουν αρκετά μακριά.

 

Πηγή : www.allegra.gr

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ απαντούμε στα σχόλια και τις ερωτήσεις σας

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον καύσωνα

  Παραμείνετε Δροσεροί Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα. Παραμείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους. Π...